Nieuws

EU eens over verdeling miljardenfonds voor brexitschade

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de verdeling van een hulpfonds voor vissers en andere gedupeerden van de brexit. Het fonds bevat 5 miljard euro, waarvan Nederland grosso modo op 810 miljoen rekent.

De overeenkomst is nog niet definitief. De onderhandelaars leggen die nu aan de verantwoordelijk ministers van de EU-landen en aan het hele parlement voor. Zij moeten nog instemmen.

Nederlandse vissers mogen door het vertrek van de Britten uit de EU ongeveer een kwart minder vis vangen in Britse wateren. Ze hoopten op 130 miljoen uit het steunfonds, dat officieel Brexitaanpassingsreserve heet. Dat stond even op het spel toen onder andere Frankrijk de verdeling van het geld uit het fonds in zijn voordeel probeerde te veranderen.

Het is nog onduidelijk hoe het akkoord precies voor Nederland en voor de vissers uitpakt. Het laatste ontwerp was voor die laatsten veel minder ongunstig dan het tegenvoorstel uit de koker van de Fransen. Daardoor hadden de Nederlandse vissers meer dan 15 miljoen euro van de aanvankelijk verwachte 130 miljoen kunnen mislopen. Nu blijft de tegenvaller beperkt, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

"Dit is een aanvaardbaar compromis. Het bedrag is iets minder voor de Nederlandse vissers, maar dat is te overzien", meent Ruissen. Hem zitten vooral de EU-regels dwars die extra steun uit de Nederlandse schatkist verbieden. Die worden volgens de SGP'er niet versoepeld.

Nederland krijgt na Ierland de grootste bijdrage uit het fonds. Het is bedoeld als tegemoetkoming voor de schade die niet alleen vissers, maar ook bijvoorbeeld handel en transport lijden door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, dat 1 januari zijn beslag kreeg.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.