Nieuws

Panama Papers: Kamer roept brievenbusfirma's op matje

In de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking worden adviseurs en brievenbusfirma's naar de Tweede Kamer geroepen. De Kamer besloot vandaag tot een ‘parlementaire ondervraging’.

Het onderzoek komt er op aandringen van regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks. Ze reageren op de recente berichtgeving over de Panama Papers en willen "de onderste steen boven'' over grootschalige belastingontwijking en -ontduiking.

De partijen willen niet alleen trustkantoren en brievenbusmaatschappijen horen, maar ook adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.

Schimmig

Het plan kwam van PvdA-Kamerlid Ed Groot en Rik Grashoff van GroenLinks. "Het schandaal rond de Panama Papers openbaarde een groot netwerk van trustkantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol'', aldus Grashoff. Hij ziet het onderzoek als een "belangrijke stap om veel van de fiscale constructies bloot te leggen die belastingontwijking legaal mogelijk maken.''

De parlementaire ondervraging is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord. Het is voor het eerst dat de Tweede Kamer deze vorm van onderzoek, een ‘mini-enquête’, gaat inzetten. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.