Nieuws

Pon schikt voor miljoenen in zaak dienstauto's

Volkswagenimporteur Pon heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM), in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Pon moet twaalf miljoen euro betalen om verdere strafvervolging af te kopen.

Acht medewerkers van Pon hebben tussen 2001 en 2011 jarenlang politie- en defensiepersoneel omgekocht. Ambtenaren betrokken bij wagenparkbeheer of aanbesteding van dienstauto's kregen giften die niet door de beugel konden, zoals korting op winterbanden, goedkopere leasecontracten en onderhoud van hun wagen. Eén ambtenaar kreeg zelfs meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden.

Met de schikking is de zaak tegen Pon wat het OM betreft afgedaan. Pon zelf stelt dat in het strafrechtelijk onderzoek nooit is vastgesteld dat door de giften orders zijn verkregen of aanbestedingen zijn gewonnen.

Pon liet zelf in 2011 door forensisch accountants onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten en droeg dat onderzoek daarna over aan het OM. De huidige directie van het bedrijf neemt volledig afstand van de aan het licht gekomen praktijken. De verdachte medewerkers werken niet meer bij Pon.

Meer dan Pon alleen

De deal met Pon is onderdeel van een groter corruptieonderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar de rol van andere automobielbedrijven. Ook medewerkers van Peugeot en Renault zouden betrokken zijn geweest bij giften voor ambtenaren.

In totaal heeft de Rijksrecherche tientallen verdachten in beeld. Vorig jaar maakte het OM bekend dat twee politiemensen en vier ambtenaren van Defensie ook daadwerkelijk strafrechtelijk worden vervolgd. Of er ook procedures komen tegen de andere bedrijven en betrokken medewerkers is nog niet besloten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.