Nieuws

AFM: investeerders onderschatten risico's crowdfunding

Een deel van de investeerders onderschat de risico’s van crowdfunding. Tot die voorlopige bevinding komt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), op basis van de eerste uitkomsten van een evaluatie van de crowdfundingvoorschriften. Die zijn per 1 april 2016 geïntroduceerd.

De evaluatie bestaat uit verschillende consumentenonderzoeken en een consultatieronde. De onderzoeken worden uitgevoerd in samenwerking met crowdfundingplatformen. 

Een groep investeerders schat de kans op mislukking van een project in op minder dan 2,5 procent. Dat lijkt volgens de toezichthouder, op basis van de huidige kennis, "geen realistische inschatting". Daarnaast acht ongeveer veertig procent van de respondenten de risico’s van crowdfunding lager dan die van beleggingsfondsen én aandelen. 

Door het korte bestaan van de sector en de grote diversiteit is het volgens de AFM op dit moment lastig om een goede inschatting te maken van de risico’s. De toezichthouder is echter, op basis van huidige inzichten, van mening dat deze consumenten de risico’s onderschatten. 

Verantwoord investeren

De risicokwalificatie die het crowdfundingplatform aan een project geeft, vindt de consument belangrijk. De AFM benadrukt dat de investeerder ook zelf een gedegen analyse zal moeten doen. Tegelijkertijd vormt dit voor de toezichthouder ook aanleiding om scherper te kijken naar de wijze waarop de platformen projecten beoordelen en hoe ze klanten daarover informeren. 

"Net als bij het beleggen in andere productcategorieën, is het ook voor crowdfundbeleggen van belang dat er verantwoord wordt geïnvesteerd door consumenten. Investeren in crowdfunding kan een mooi rendement opleveren. De risico’s zijn echter nog onduidelijk", aldus de AFM.

De AFM raadt consumenten aan een verantwoord deel van hun vermogen in crowdfunding te investeren en dit te spreiden over meerdere projecten. Als richtlijn hanteert zij maximaal tien procent van het vrij belegbaar vermogen. De toezichthouder komt tot de voorlopige conclusie dat crowdfunding-investeerders regelmatig een hoger percentage van hun vrij belegbaar vermogen investeren in crowdfunding. 

De rapportage van de volledige evaluatie verwacht de AFM in het voorjaar van 2017 te publiceren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.