Nieuws

FD: 'Oorverdovende stilte rond MCA-rapport'

De accountantskantoren hebben nog nauwelijks gereageerd op het rapport van de Monitoring Commissie Accountancy omdat zij het rapport pas laat konden inzien, omdat zij twijfelen aan de conclusies, maar ook omdat de vervolgstappen niet duidelijk zijn.

Dat stelt Jeroen Piersma van het Financieele Dagblad. Piersma zegt verbaasd te zijn over het uitblijven van reacties, omdat het om een belangrijk rapport gaat: "Waarom zijn de bestuurders van kantoren niet in het openbaar boos geworden op een commissie die hen met een berg nieuw huiswerk opzadelt? Of waarom hebben zij niet in het openbaar gezegd dat de commissie een paar eyeopeners biedt die ze zo snel mogelijk gaan implementeren?"

Een van de verklaringen zou volgens Piersma kunnen zijn dat het rapport pas de avond voor de publicatie beschikbaar kwam voor de kantoren. De Monitoring Commissie zou dit hebben gedaan om twijfels over de onafhankelijkheid van de commissie te vermijden. 

Maar ook de inhoud zou voor veel kantoren problematisch zijn, omdat het niet helemaal duidelijk zou zijn voor de kantoren hoe de conclusies uit het rapport verwerkt moeten of kunnen worden in het bestaande hervormingsprogramma. Daarbij zouden niet alle kantoren het eens zijn over het aanmerken van bijvoorbeeld de partnerstructuur en het betaald worden door de gecontroleerde bedrijven als zogenoemde wicked problems.

  • Lees de rest van de analyse van Jeroen Piersma op fd.nl
  • Volg ook de discussie over het MCA-rapport op Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.