Nieuws

Internal auditfunctie 'meer verplicht'

In de vernieuwde Nederlandse Corporate Governance Code wordt de internal auditfunctie meer verplicht.

Dat meldt het Instituut van Internal Auditors (IIA). Op 8 december wordt de definitieve nieuwe Code gepubliceerd. Op een aantal punten gaat de Code gedetailleerder in op wat de rol van de internal auditor is en ook wordt volgens het IIA duidelijk dat veel organisaties er nauwelijks meer onderuit kunnen om zo’n functie te hebben. De internal auditfunctie wordt daardoor "meer verplicht", zegt de IIA.

"Hier heeft IIA Nederland veel voor gepleit, omdat veel organisaties nog geen, of nog geen volwaardige, internal auditfunctie hebben ingesteld, terwijl dit voor een organisatie toch zo belangrijk is", aldus de IIA.

Er is op verzoek van Stichting Vaktechnisch Onderzoek (SVO) van IIA Nederland een onderzoek gestart naar internal audit bij alle Nederlandse beursfondsen van AEX tot Smallcap, om meer inzicht te krijgen in hoe de internal auditfunctie overal is ingericht. Het onderzoek wordt geleid door Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory.

"Als Internal Audit voldoende toegevoegde waarde biedt, dan zou het niet nodig moeten zijn om deze verplicht te stellen", aldus Robert Bogtstra, FSV Risk Advisory. "Met het onderzoek krijgen we inzicht in internal auditfuncties, in de bedrijven die geen internal auditfunctie hebben en in de mate waarin de functie aan derden wordt uitbesteed. We brengen de verschijningsvormen in kaart. Eigenlijk hebben we daar nu nog geen actueel totaalinzicht in."

De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting beschikbaar zijn in het voorjaar van 2017.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.