Nieuws

Kosten regeldruk met 2,5 miljard verminderd

De kosten van administratieve rompslomp voor burgers en bedrijven zijn de afgelopen jaren met ruim 2,5 miljard euro verminderd.

Daarmee is aan de doelstelling van het kabinet voldaan. Om beter te kunnen bepalen of de kosten van nieuwe regeldruk opwegen tegen de economische en maatschappelijke voordelen, komt er per 1 juli 2017 een nieuw en onafhankelijk 'regeldrukcollege'.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag bekendgemaakt, ook namens de betrokken ministers Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Kamp spreekt van een mijlpaal. "We blijven nieuwe knelpunten opsporen en aanpakken. Wanneer burgers, bedrijven en professionals in hun werk steeds minder regeldruk ervaren, wordt ondernemen en het opzetten van nieuwe initiatieven makkelijker. Dat leidt niet alleen tot groei en vernieuwing maar maakt het dagelijkse werk voor hen ook leuker. Daar profiteren we allemaal van."

Een voorbeeld is volgens het ministerie van Economische Zaken het UWV, dat samen met banken en hypotheekadviseurs de papieren werkgeversverklaring voor hypotheekverstrekking overbodig heeft gemaakt. Hiermee besparen burgers en bedrijven gezamenlijk een half miljoen uren per jaar.

In elf sectoren wordt gewerkt aan het wegnemen van regeldruk. Het gaat onder meer om de zorg, de bouw en de kinderopvang. Ook voor lokale winkeliers wordt in samenspraak met gemeenten gekeken wat er beter kan. In IJsselstein is op die manier een einde gemaakt aan de toeristenbelasting en het havengeld. In Amsterdam zijn de tijden voor de bevoorrading van winkels verruimd en in Capelle aan den IJssel is kort parkeren met de blauwe schijf in winkelgebieden gratis gemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.