Nieuws

Nieuwe EU-regels voor centrale tegenpartijen

De Europese Commissie stelt nieuwe regels en maatregelen op voor het geval dat systeemrelevante marktinfrastructuren in het financiële stelsel, beter bekend als centrale tegenparijen (ctp's), in de problemen komen.

Met het nieuwe voorstel moet een herstel- en afwikkelingskader worden ingesteld voor ctp's die systeemrelevant zijn voor het financiële stelsel. "Dit zal er voor zorgen dat de kritieke functies van ctp's behouden blijven terwijl de financiële stabiliteit wordt gevrijwaard. Zo zal ook mee worden voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor de aan de herstructurering en de afwikkeling van faillerende ctp's verbonden kosten", aldus de Europese Commissie.

Een zogenoemde ctp, ook wel bekend als een clearinghouse, treedt op als tussenpersoon voor beide zijden van een transactie in een financieel instrument, met inbegrip van obligaties, aandelen, derivaten en grondstoffen (zoals landbouwproducten, aardolie en gas). Ctp's zijn van cruciaal belang voor het verminderen van risico's en onderlinge afhankelijkheden in het financieel stelsel. Ze helpen financiële ondernemingen en eindgebruikers zoals bedrijven bij het beheren van hun bedrijfsrisico's.

De omvang en het belang van centrale tegenpartijen is in Europa en wereldwijd nagenoeg verdubbeld sinds de toezegging van de G20 na de crisis om gestandaardiseerde otc-derivaten via ctp's te clearen. Een groot deel van de 500 biljoen euro aan wereldwijd uitstaande derivatencontracten wordt door 17 ctp's in heel Europa 'gecleard'.

Voor die ctp's gelden al strenge normen, vastgelegd in de Verordening Europese marktinfrastructuur. Maar er bestaan nog geen EU-regels voor het geval dat ctp's in zwaar weer terechtkomen of failliet gaan.

Het voorlopige voorstel heeft als speerpunten een betere voorbereiding en preventie, vroegtijdige interventiemogelijkheden voor ctp-toezichthouders, beter afwikkelingsbevoegdheden en –instrumenten en meer samenwerking tussen nationale autoriteiten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.