Nieuws

Overeenstemming over groot belastingakkoord

Door een groot internationaal belastingakkoord zullen in één keer meer dan tweeduizend belastingverdragen worden aangepast. Ruim honderd landen zijn het eens geworden over een serie bepalingen die het lastiger maken voor multinationals om belasting te ontwijken.

Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag bekend.

Het gaat om een deal waarover lange tijd is onderhandeld. In juni volgend jaar zal een speciale ceremonie plaatsvinden waarop het akkoord wordt ondertekend. Angel Gurría, de secretaris-generaal van OESO, sprak van een "omkeerpunt" in de geschiedenis van belastingverdragen. Door de grote allesoverkoepelende deal is het voor de ondertekenaars niet nodig om al hun onderlinge belastingafspraken te herzien.

De OESO, die vooral welvarende industrielanden bundelt, werkt al langer aan de aanpak van belastingparadijzen en brievenbusfirma's. Bedrijven als Google, Apple en Starbucks wisten afgelopen jaren met gekunstelde constructies miljarden aan belastingvoordelen te behalen. Volgens de OESO wordt er jaarlijks tussen de 100 en 240 miljard dollar 'verduisterd' op deze manier.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.