Nieuws

Bankierseed leidt tot eerste tuchtstraf

Een bankmedewerker heeft een beroepsverbod van zes maanden gekregen omdat zij zonder zakelijke aanleiding de gegevens van meerdere klanten had bekeken. Het gaat om de eerste tuchtstraf sinds de algehele invoering van de bankierseed in april 2015.

De tuchtcommissie in de sector acht bewezen dat de betreffende medewerker niet integer en zorgvuldig gewerkt heeft. Daarmee heeft zij de regels die voor het werk bij een bank gelden overtreden, zo staat in de uitspraak. De medewerker is inmiddels ook ontslagen.

Het tuchtrecht is in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Tienduizenden bankmedewerkers hebben de vereiste beloftes gedaan. De tuchtcommissie deed nog twee uitspraken. Één klacht is eveneens gegrond bevonden, maar hier is geen maatregel opgelegd.

Dit geval betrof een bankmedewerker die de bankierseed schond door ongevraagd de bankpas van een klant te blokkeren. Dat deed hij met de bedoeling de rekeninghouder contact op te laten nemen, nadat meerdere pogingen om de klant te bereiken niets hadden opgeleverd. De situatie werd echter snel hersteld en zowel de medewerker als de bank boden hun excuses aan.

Een andere zaak over iemand die werkte bij de bank en van een klant geld kreeg overgemaakt op een privérekening, werd niet-ontvankelijk verklaard. De tuchtcommissie vond dat deze praktijken niet op basis van de bankierseed beoordeeld kunnen worden omdat het om een privékwestie gaat.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.