Nieuws

ESMA kiest voor Inline XBRL

Beursgenoteerde ondernemingen moeten vanaf 1 januari 2020 hun jaarrekening op basis van HTML publiceren. De geconsolideerde jaarrekening moet zelfs worden opgesteld op basis van Inline XBRL.

Gisteren is het lang verwachtte besluit van de European Securities and Markets Authority (ESMA) gepubliceerd over het European Single Electronic Format (ESEF). Het ESEF is het elektronische formaat dat Europese beursgenoteerde ondernemingen straks moeten gebruiken voor het opstellen van hun jaarrekening.

De consultatie om te komen tot het besluit was al in september 2015 gestart. Met 161 reacties, waarvan er ook één door de NBA was opgesteld, had ESMA tot gisteren de tijd nodig om het besluit te formuleren.

Ofschoon de details in 2017 worden uitgewerkt is nu al bekend gemaakt dat alle jaarrekeningen van beursgenoteerde ondernemingen vanaf 1 januari 2020 in het HTML-formaat moeten worden gepubliceerd. Deze verplichting geldt ook voor beursgenoteerde ondernemingen die hun jaarrekening op een niet-Europese GAAP opstellen.

Als het gaat om een Europese onderneming die op basis van IFRS publiceert, dan komt daarbij de verplichting dat de geconsolideerde jaarrekening met Inline XBRL moet worden opgesteld.

Inline XBRL

Inline XBRL is een variant van XBRL, waarbij in een HTML-pagina XBRL code wordt geplaatst. Bij de presentatie van de HTML-pagina in een standaard webbrowser wordt de XBRL code niet getoond, waardoor er voor de mens een leesbare rapportage ontstaat. Speciale software is er nodig om de XBRL code uit de HTML-pagina te halen, waarmee een geautomatiseerde verwerking mogelijk wordt.

De keuze voor Inline XBRL wijkt overigens af van de in Nederland gehanteerde SBR-oplossing. De Nederlandse SBR-oplossing gaat uit van standaard XBRL, wat direct geautomatiseerd kan worden verwerkt.

De ESMA laat het overigens aan de lidstaten over of de enkelvoudige jaarrekening ook op basis van Inline XBRL moet worden opgesteld. Minimale vereiste is dat de lidstaat beschikt over een eigen nationale taxonomie. In Nederland is dat het geval.

» ESMA proposes new digital format for issuers’ financial reporting

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.