Nieuws

ING: snelste groei accountantskantoren in tien jaar tijd

In 2016 stevent de omzetgroei van accountantskantoren af op ongeveer zeven procent, de hoogste omzetgroei in tien jaar tijd. Overall zijn de tarieven stabiel, maar in de auditpraktijk zijn de tarieven opnieuw gedaald en liggen nu 17 procent lager dan in 2007. In 2017 neemt de omzet in een lager tempo toe. Zowel de economie als de investeringen groeien in 2017 minder snel.

Dat meldt ING Economisch Bureau in het vooruitzicht voor de sector voor 2017.

Hoogste groei in tien jaar tijd

In 2016 stevent de omzetgroei van accountantskantoren af op ongeveer zeven procent, de hoogste groei in meer dan tien jaar tijd. De sector profiteert van de grotere bedrijvigheid en meer investeringsactiviteit, die samengaan met vraag naar financieel en fiscaal advies. Sectoren als de bouw, zakelijke dienstverlening en horeca groeien bovengemiddeld. Snelgroeiende klanten komen met extra vragen, bijvoorbeeld over investeringsplannen.

In de samenstel- en administratiepraktijk houden prijsverhogingen de omzetten op peil. In de auditpraktijk dalen de tarieven juist opnieuw. De gerealiseerde tarieven liggen er nu 17 procent lager dan in 2008. Overall blijven de tarieven ongeveer stabiel.

Herstel in rustiger fase in 2017

Het eind 2015 ingezette snelle herstel van de accountancybranche komt in 2017 in een rustiger fase. Niet alleen de economie groeit in 2017 minder uitbundig, ook de investeringen nemen in een lager tempo toe. Aangezien de sector de groei vooral uit de meer conjunctuurafhankelijke advisering moet halen, valt het groeitempo terug. Samenstelwerk en administratie staan onder druk van voortgaande digitalisering en automatisering.

Daarnaast kan de wijziging in het grootteregime en de daarmee samenhangende verslaggevingsverplichting er voor zorgen dat het aantal wettelijke controles krimpt. Naar schatting 2.500 bedrijven vallen vanaf boekjaar 2016 in de categorie klein, waardoor geen verplichte accountantscontrole meer nodig is.

Extra kosten beperken herstel winstgevendheid

Ondanks de snelle verbetering van de omzetten herstelt de winstgevendheid niet in hetzelfde tempo. De vraag naar accountants en financieel specialisten stijgt, waardoor salarissen toenemen. Ruim tien procent van de branche ervaart een tekort aan personeel zelfs als belemmering voor groei.

Daarnaast krijgen controlerende accountants met extra kosten te maken. Deze vloeien voort uit door de sector zelf voorgestelde maatregelen ter verhoging van de kwaliteit. Zo moet voor half 2017 getoetst worden of het goodwillsysteem negatieve prikkels bevat en zijn er extra kosten voor toetsing van beloningsbeleid en het monitoren van de cultuur.

» Vooruitzichten andere sectoren

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.