Nieuws

NBA pleit voor langere invoertermijn nieuwe wetten

De NBA wil dat de invoertermijn voor nieuwe wet- en regelgeving wordt verruimd naar vier maanden om invoeringsproblemen te verkleinen. Dit schrijft de beroepsorganisatie in een open brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

De NBA wil de langere invoertermijn graag terugzien in een volgend regeerakkoord. Ook beveelt zij aan om nieuw beleid vooraf beter te toetsen op uitvoerbaarheid. De NBA roept accountants op om vanuit hun maatschappelijke rol en expertise actief mee te denken bij de totstandkoming van nieuw beleid.

De laatste jaren zien accountants een groeiende praktijk ontstaan waarbij de snelle invoering van nieuwe wet- en regelgeving meer aandacht lijkt te krijgen dan de uitvoerbaarheid ervan. Nieuw beleid wordt op korte termijn ingevoerd, waarbij definities nog onduidelijk zijn en betrokken sectoren weinig tijd krijgen om de regels in hun administratie op te nemen. Ook is onduidelijk hoe ze gecontroleerd moeten worden. Voorbeelden zijn de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer, de decentralisaties in het sociaal domein of de Wet normering topinkomens.

Deze invoeringsproblemen ontstijgen regelmatig het niveau van 'kinderziekten'. De administratieve lasten van invoering, verantwoording en controle komen fors hoger uit dan vooraf begroot. Daarmee neemt de kans om nieuwe wet- en regelgeving direct goed uit te voeren navenant af.

Politieke partijen wisselen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 veel ideeën uit over nieuw beleid. De NBA wil via de open brief aandacht vragen voor een tijdige totstandkoming daarvan.

Lees ook de opiniebijdrage van NBA-voorzitter Pieter Jongstra en NBA Signaleringsraad-voorzitter Martin Hoogendoorn over de open brief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.