Opinie

Verruim de tijd voor ingaan nieuwe wet naar vier maanden

Nieuwe wetten worden overhaast ingevoerd. Dinsdag wordt het wetsvoorstel 'Uitfasering van pensioen in eigen beheer' in de Eerste Kamer behandeld.

De wet zou aanvankelijk al op 1 januari 2017 in werking treden. Mkb-ondernemers en hun accountants hadden dan elf dagen de tijd om tijdens het kerstreces hun keuzes definitief te maken, het papierwerk in orde te maken en te administreren. Helaas zijn nog diverse punten onduidelijk. Gelukkig heeft de staatssecretaris op veler verzoek besloten om de invoeringstermijn met drie maanden te verlengen. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf.

De laatste jaren zien accountants een almaar groeiende praktijk ontstaan, waarbij de snelle invoering van nieuw beleid meer aandacht lijkt te krijgen dan de uitvoerbaarheid ervan. Het lijkt alsof het adagium 'bezint eer gij begint' zijn kracht heeft verloren. Grote wetgevingsoperaties komen onder stoom en kokend water tot stand en worden op de kortst mogelijke termijn ingevoerd. Definities moeten nog ingevuld worden, de betrokken sectoren krijgen weinig tijd om de regels in hun administratie op te nemen en het is onduidelijk hoe ze gecontroleerd moeten worden.

Deze invoeringsproblemen ontstijgen regelmatig het niveau van kinderziekten. De administratieve lasten van invoering, verantwoording en controle komen fors hoger uit dan vooraf begroot. Hierdoor neemt de mogelijkheid om de nieuwe wet- en regelgeving vanaf het eerste uur goed uit te voeren navenant af en worden middelen die hard nodig zijn voor andere zaken verspild.

Politieke partijen wisselen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 volop ideeën uit over nieuw beleid. De NBA wil nadrukkelijk aandacht vragen voor een tijdige totstandkoming van nieuw beleid. Vandaag publiceren wij daarom een open brief 'Bezinnen en beginnen' aan de Staten-Generaal. Wij stellen voor om de verplichte termijn tussen de officiële publicatie- en de inwerkingtreding van een nieuwe wet te verruimen van twee naar vier maanden. Dit uitgangspunt verdient een prominente plaats in een nieuw regeerakkoord.

In het sociaal domein zijn gemeenten sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de zorgtaken. Zorgaanbieders kregen hierdoor te maken met individuele gemeenten, waarmee ze niet alleen afspraken over zorginkoop en bekostiging moesten maken, maar ook over verantwoording en controle. Alle aandacht ging uit naar het tijdig afsluiten van contracten en naar de continuering van de zorg. Alle bijkomende stijgende verplichtingen en kosten voor extra administratie, verantwoording en controle waren van latere zorg. De betaling van persoonsgebonden budgetten via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verliep problematisch. De auditdienst SVB heeft de totale verantwoording van deze gelden over 2015, ter grootte van € 2,1 miljard, moeten afkeuren. Ook de helft van alle gemeenten kreeg over 2015 geen goedkeurende accountantsverklaring.

Extra kosten van verantwoording en controle zijn ook te zien bij de Wet normering topinkomens die van toepassing is op bijna zesduizend (semi)publieke organisaties in Nederland. Sinds 2013 is er nog steeds discussie over basale definities en de invulling van de accountantscontrole, ondanks talloze wetsreparaties. Organisaties en accountants maken veel kosten om aan alle wettelijke bepalingen te voldoen.

Vanuit de maatschappelijke rol en de expertise van de accountant doet de NBA daarom de volgende aanbevelingen. Verruim de verplichte invoeringstermijn naar vier maanden en leef die termijn na. Test voorgenomen beleid in proefprojecten. Verbeter de bestaande uitvoeringstoets en laat, zoals Actal heeft aanbevolen, een onafhankelijk orgaan hier toezicht op houden. Overweeg om nieuw beleid gefaseerd in te voeren en werk meer met overgangsmaatregelen. Onze eigen leden roepen wij op om tijdig hun kennis via NBA-commissies in te brengen bij de voorbereiding van nieuwe wet- en regelgeving.

Deze opinie is tevens verschenen in het FD van dinsdag 20 december 2016. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jongstra is voorzitter van de NBA. Martin Hoogendoorn is voorzitter van de NBA Signaleringsraad.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.