Nieuws

NBA verwelkomt nieuwe corporate governance code

De NBA onderschrijft de focus op lange termijn waardecreatie in de nieuwe Nederlandse corporate governance code, maar betreurt het dat de eerder voorgestelde in control-verklaring op onvoldoende draagvlak kon rekenen. Dat zegt de beroepsorganisatie in een reactie op de nieuwe code.

De Monitoring Commissie Corporate Governance Code presenteerde gisteren de nieuwe Nederlandse corporate governance code. De nieuwe code stelt lange termijn waardecreatie voorop en zet aan tot meer transparantie over strategie en risico’s. De bestaande code uit 2008 wordt hiermee met ingang van boekjaar 2017 vervangen.

De NBA onderschrijft de van het bestuur verwachte focus op lange termijn waardecreatie en openheid over de daarop gerichte strategie en bijbehorende risico’s. De code benadrukt daarenboven het belang van de interne auditfunctie en goed werkende interne risicobeheersings- en controlesystemen.

De NBA betreurt het dat de eerder voorgestelde in control-verklaring waarin het bestuur zich expliciet uitspreekt over de continuïteit van de vennootschap voor het komende jaar op onvoldoende draagvlak kon rekenen. Uit de nieuwe code volgt daarentegen wel dat in het bestuursverslag de ter zake doende materiële risico’s en onzekerheden worden genoemd.

In lijn met recente wetgeving volgt uit de nieuwe code dat de auditcommissie het voortouw heeft bij de benoeming en het functioneren van de externe accountant. Zo wordt de voorzitter van de auditcommissie aangewezen als eerste aanspreekpunt voor de accountant als deze stuit op een misstand of onregelmatigheid.

De NBA zou het hebben toegejuicht als de code meer had ingezet op transparantie in het verslag van de raad van commissarissen. Zo krijgt de uitgebreide controleverklaring nog meer waarde als commissarissen inzicht geven in de wijze waarop zij zijn omgegaan met de aanbevelingen en opmerkingen van de accountant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.