Nieuws

VEB bereikt schikking inzake Landis

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Stichting VEB-Actie Landis hebben een schikking getroffen van 4,5 miljoen euro met de voormalige bestuurders en commissarissen van Landis Group en met EY, de accountant van Landis.

Dat meldt de VEB. De schikkingen gaan over de schade die een bepaalde groep VEB-leden hebben geleden als aandeelhouder van Landis over de periode van 9 maart 2000 (publicatie van de misleidende jaarrekening over 1999) tot en met 10 april 2002 (het defungeren van de betrokken bestuurders en commissarissen). Naar verwachting zullen de meeste kwalificerende beleggers tien tot twintig procent van het koersverlies in een bepaalde periode gecompenseerd krijgen dankzij de schikkingen.

"De uiteindelijke verdeling - conform de statuten van de Stichting VEB-Actie Landis - is voorbehouden aan het bestuur van de Stichting VEB-Actie Landis. Vanzelfsprekend zal worden gezocht naar een afgewogen verdeling van de voor compensatie beschikbare gelden, waarbij mogelijk een staffel zal worden toegepast ", aldus de VEB. De verwachting is dat de afwikkeling van de schikking ongeveer een jaar zal duren.

Het ICT-bedrijf Landis ging in 2002 failliet. Het bedrijf zou in de aanloop naar het faillissement beleggers hebben misleid in jaarrekeningen, persberichten en uitlatingen in de media. Oud-bestuurders en oud-commissarissen werden in 2013 al veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen en de EY-accountant werd geschorst voor zes maanden vanwege het ernstig tekortschieten bij de controle.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.