Nieuws

AFM: 'Ondergrens crowdfunding investeerderstoets blijft 500 euro'

De AFM heeft besloten de ondergrens van de crowdfunding investeerderstoets vooralsnog niet te verhogen van 500 naar 1.000 euro.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd verzocht de ondergrens van de crowdfunding investeerderstoets van 500 naar 1.000 euro te verhogen.

De AFM vindt dit geen goed idee, omdat de ondergrens van 500 euro in goed overleg met de sector tot stand is gekomen en een verhoging zou betekenen dat bij een groot deel van de investeringen geen toetsing meer zou plaatsvinden. "Dat doet geen recht aan het doel van de investeerderstoets, die beoogt consumenten te beschermen bij beleggen in een relatief jonge sector", aldus de toezichthouder.

"Het introduceren van een ondergrens van 1000 euro zou tot gevolg hebben dat een substantieel deel van de grotere investeerders in crowdfunding niet aan enige investeerderstoets wordt onderworpen. Hiermee zou de functie van de toets - het beschermen vooraf en informeren van beleggers omtrent het risico - flink uitgehold worden", schrijft de toezichthouder in een brief aan de minister van Financiën.

De AFM legt verder uit dat het handhaven van de huidige ondergrens een pilot van een jaar betreft, die elk half jaar met de sector zal worden geëvalueerd. Als blijkt dat de huidige ondergrens de groei van de sector belemmert dan zal de toezichthouder de regels heroverwegen en indien nodig aanpassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.