Nieuws

België worstelt met EU-beslissing over belastingdeals

België moet van de EU 850 miljoen euro aan achterstallige belasting terugvorderen bij multinationals. De Belgische minister van Financiën vindt de eis te ver gaan.

Kort geleden maakte de EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bekend dat bepaalde belastingvoordelen die België hanteert voor multinationals in strijd zijn met de EU-belastingregels. Als gevolg daarvan moet België nu 850 miljoen euro aan belasting vorderen bij in totaal 36 multinationals. De verwachting is dat het bedrag zelfs nog verder zal oplopen.

"Landen mogen geen enkel bedrijf, hoe groot of machtig het ook is, een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van andere bedrijven. Dit betekent dat belastingdiensten geen belastingregels mogen maken die een selecte groep van bedrijven voordeel geeft, in dit geval de multinationals. Zulke regels benadelen de kleinere concurrenten. Zij opereren namelijk in dezelfde markten en moeten gewoon volgens de normale regels belasting afdragen", aldus Vestager in een toelichting op de beslissing van de EU.

De Belgische minister van Financiën, Johan van Overveldt, is niet blij met de beslissing van de EU. "Mevrouw Vestager heeft het recht om die rulings in vraag te stellen. Maar wat me enorm stoort, is dat ze wil dat we die bedragen terugvorderen van de bedrijven. Als Europa model wil staan voor rechtszekerheid, moet je zo'n dingen niet doen", aldus Van Overveldt in een interview met De Tijd. "Wat Europa doet, is buitengewoon lichtzinnig. Het gaat om contractbreuk. Je bent een engagement aangegaan met die bedrijven en dan moet je plotseling zeggen dat het maar om te lachen was. Dat is zeer schadelijk voor onze reputatie."

De Belgische regering heeft nu besloten om advocaten in de arm te nemen om de EU-beslissing te onderzoeken, en wellicht aan te vechten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.