Nieuws

Binnenlandse Zaken start SBR-pilot voor woningcorporaties

Op 25 februari 2016 start het ministerie van Binnenlandse Zaken een pilot met SBR voor woningcorporaties. Als de pilot een succes is, wil minister Blok SBR vanaf 2018 verplicht stellen voor woningcorporaties.

Het ministerie is nog op zoek naar woningcorporaties die mee willen doen. Aan de pilot kunnen ongeveer twintig corporaties meedoen. De pilot kost corporaties volgens het ministerie een beperkte investering qua tijd en geld. Bovendien krijgen ze ondersteuning van Logius, de dienst Digitale Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Woningcorporaties die meedoen kunnen volgens Eveline Karper van Logius, projectleider van de pilot, alvast wennen aan de standaard door hun jaarrekening volgens de regels van SBR te leveren aan Corpodata (de portal die voor onder andere het WSW en de Aw corporatiegegevens verzamelt). "Corporaties die meedoen aan de pilot besparen meteen tijd bij het aanleveren van de gegevens voor de dVi: Corpodata voert een deel van de gegevens die je via de jaarrekening levert al in de dVi in."

Verplicht elektronisch deponeren

Het parlement ging recentelijk akkoord met het wetsvoorstel 'Elektronisch deponeren van bescheiden in het Handelsregister'. Hierdoor wordt het in eerste instantie verplicht voor rechtspersonen in de bedrijfsklasse micro en klein om SBR te gebruiken bij het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening op papier aanleveren kan voor hen vanaf boekjaar 2016 niet meer. Voor rechtspersonen in de bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling vanaf boekjaar 2017 en voor grote rechtspersonen vanaf boekjaar 2019.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.