Nieuws

'Dochters van buitenlandse bedrijven hebben baat bij apf'

Nederlandse dochters van buitenlandse multinationals kunnen hun pensioenverplichtingen verminderen of wegnemen door ze in te brengen bij een algemeen pensioenfonds (apf). Dat komt doordat de risico's niet langer herleidbaar zijn naar de onderneming.

Dat stelt Bas van Boesschoten, specialist internationale arbeidsvoorwaarden van Mercer. Per 1 januari 2016 mogen pensioenuitvoerders en verzekeraars een algemeen pensioenfonds (apf) oprichten, dat een of meer pensioenregelingen kan uitvoeren voor  verschillende bedrijven. Deze nieuwe apf’s hopen vooral kleinere ondernemingspensioenfondsen en werkgevers met pensioenverzekeringen te trekken.

Maar de apf's zijn ook aantrekkelijk voor dochters van multinationals, weet Van Boesschoten. "Als je daar met meerdere pensioenregelingen een zogenaamde collectiviteitskring vormt, zijn de risico's niet meer te herleiden naar een van de individuele pensioenregelingen. De bedrijven waarvoor deze regeling geldt, hoeven de risico’s van de regeling dan mogelijk ook niet meer op hun balans te zetten."

De verplichting om deze risico's op de balans te zetten, staat in de rapportagestandaard IAS 19 en ASC715 voor Amerikaanse ondernemingen. In geval van een ondernemingspensioenfonds zijn deze risico's op bijvoorbeeld bijstorting, premieverhoging of indexatie te herleiden naar een individueel bedrijf en resulteren dan in een te kwantificeren verplichting, aldus Van Boesschoten.

"Onder ASC715 lijkt bij een collectiviteitskring die groot genoeg is voldaan te worden aan het principe van een multi-employer plan, waarmee geen pensioenverplichting op de ondernemingsbalans meer nodig is.

Onder IAS19 is er nog minder duidelijkheid over dit onderwerp en zal de hoogte van de pensioenverplichting ook afhangen van de premieafspraak van de onderneming met het apf. Het is immers de premieafspraak die het feitelijke risico voor de onderneming bepaalt. De uitkomst van het accounting sommetje zou aan dat feitelijke risico getoetst moeten worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.