Nieuws

Ikea ontweek 1 miljard euro belasting via Nederland

Ikea zou via een dochteronderneming in Nederland, Inter Ikea Group, 1 miljard euro aan belasting hebben ontweken in de afgelopen zes jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese politieke partij De Groenen/EVA. Ikea gebruikt volgens het onderzoek bepaalde belastingtrucs waarbij alle royalties van Ikea-winkels in Europa via de Nederlandse dochteronderneming Inter Ikea Group worden weggesluisd naar Liechtenstein.

Qua ontweken belastingen zou het alleen in 2014 al gaan om 35 miljoen euro in Duitsland, 24 miljoen in Frankrijk, 11,6 miljoen in het Verenigd Koninkrijk, en in Zweden, Spanje en België tussen de 7,5 en 10 miljoen euro per land, met vergelijkbare bedragen voor andere EU-landen.

De politieke partij concludeert onder meer uit het onderzoek dat de voorgestelde maatregelen van de Europese Commissie tegen dit soort constructies niet ver genoeg gaan en heeft een brief geschreven aan Eurocommissaris Vestager van mededinging, waarin de partij oproept tot het openen van een onderzoek naar Ikea.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.