Nieuws

SRA niet eens met afkoelingstermijn ViO

Het SRA-bestuur en Bureau Vaktechiek hebben een aantal kanttekeningen geplaatst bij de NBA-consultatie wijziging Verordening inzake de Onafhankelijkheid (ViO) van accountants bij assurance-opdrachten.

In 2015 is de NBA begonnen met het schrijven van een Handreiking met daarin voorbeelden van de toepassingen van de Verordening inzake de Onafhankelijkheid (ViO). Een deel van de handreiking is begin 2015 geconsulteerd. Na de laatste consultatie is het stuk grondig herschreven en mid-december 2015 publiceerde de NBA de nieuwe versie. Sindsdien heeft het Instituut van Internal Auditors (IIA) laten weten dat het denkt dat de handreiking in de huidige vorm tot "onwerkbare situaties" kan leiden en veranderingen voorgesteld.

Ook de SRA stelt nu een aantal wijzigingen voor. Zo zegt de SRA zich in het geheel niet te kunnen vinden in de bepaling dat een accountant die betrokken is bij de uitvoering van een wettelijke controle, na het beëindigen van die betrokkenheid een afkoelingstermijn van een jaar in acht moet nemen voordat hij bepaalde functies bij de controlecliënt kan accepteren.

"SRA kan zich niet vinden in de aanpak om het verbod op alle assurance-opdrachten van toepassing te verklaren, en wij zijn het niet eens met de afkoelingstermijn van een jaar. Wij vinden deze bepaling in basis al te zwaar voor de mkb/niet-OOB-sector en zijn zeker geen voorstander om dit voor alle assurance-opdrachten van toepassing te verklaren.

Het betekent namelijk ook dat bij samenstelopdrachten waar incidentele assurance-opdrachten worden gedaan, het voor zowel kantoor als klant als knellend wordt ervaren. SRA ziet liever dat er een verplichting komt om maatregelen te nemen om de onafhankelijkheid te verzekeren, bijvoorbeeld in de vorm van een OKB, specifiek rekening houdend met de effecten van de mogelijke bedreiging."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.