Nieuws

PwC: 'Commissarissen moeten aangescherpte rol materieel en formeel invullen'

De verantwoordelijkheden van commissarissen ten opzichte van het werk van de accountants zijn aangescherpt. Voorzitter Michael de Ridder van de Assurance-praktijk van PwC roept commissarissen op die verantwoordelijkheden actief op te pakken.

"We moeten gezamenlijk strak in de wedstrijd zitten", zegt Michael de Ridder in aanloop naar het voorjaarsprogramma van Commissarissenontmoetingen, een reeks door PwC georganiseerde bijeenkomsten voor commissarissen en toezichthouders waarin actuele onderwerpen centraal staan.

Dat de laatste tijd middels wet- en regelgeving verantwoordelijkheden verschoven zijn van de raad van bestuur naar de raad van commissarissen, juicht De Ridder toe. "We zien een tendens dat commissarissen kritischer en diepgaander vragen stellen over de controle en dat de voorzitter van de auditcommissie in de kantoorroulatieprocessen een steeds nadrukkelijker rol speelt."

Tegelijkertijd zegt hij dat er in het algemeen "nog wel een tandje bij mag" en dat het nog wel even gaat duren voordat alle commissarissen hun aangescherpte rol niet alleen formeel, maar ook materieel invullen. Hij ziet nog steeds ondernemingen waar het bestuur eigenlijk het voortouw neemt in de taken die bij de commissarissen zouden moeten liggen. En dat komt volgens De Ridder de kwaliteit van de governance niet ten goede.

Bondgenootschap

Michael de Ridder noemt de verhouding tussen auditcommissie en de externe accountant een bondgenootschap. Volgens hem wordt de relatie tussen beide partijen nu intenser, vooral als de auditcommissie meer en beter extern zou rapporteren over wat er met de accountant is besproken en wat er met de opmerkingen van de accountant is gedaan.

Afscheid nemen

Ook accountants hebben te maken met een aangescherpte rol, maar accountants alleen kunnen de financiële rapportage van een onderneming niet verbeteren, benadrukt de Ridder. Daarvoor is de hele governance-driehoek nodig. "Als wij zien dat de commissaris de uitvoering van zijn taken overdraagt aan de cfo om die daarna zo nu en dan te vragen hoe het gaat, dan gaat het niet goed. Ook als commissarissen de accountant lastig vinden en een muur opwerpen tegen alles wat we voorstellen omdat ons oordeel scherper is dan vroeger, hebben we een probleem. Nogmaals: de scherpere rol geldt voor iedereen. En als het bondgenootschap in die zin niet functioneert, moet je afscheid nemen. En dat gebeurt ook."

Relatie

Volgens hem is de kwaliteit van de relatie - de cultuur en het gedrag - tussen accountant en commissaris uiteindelijk de sleutel naar versterking van de governance in de organisatie en moeten de twee partijen elkaar regelmatig spreken. "In the end gaat het bij ons als accountants ook om de vraag of wij onze rug recht kunnen houden en een maatschappelijk perspectief kunnen hanteren. Dat regel je niet met een regeltje hier en daar."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.