Nieuws

AFM: 'Goede accountants straks voor ons te duur'

De beperking van topinkomens in de publieke sector kan het voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeilijk maken om specialistisch personeel aan te trekken.

Dat zegt bestuurslid Femke de Vries van de financieel toezichthouder in een interview met NRC op zaterdag 16 april 2016.

Daarbij doelt ze op het eerder deze week gepubliceerde voornemen van minister Plasterk  van Binnenlandse Zaken om ook de salarissen van gewone medewerkers in de publieke en semipublieke sector aan banden te leggen. Op dit moment geldt het  maximum, gelijk gesteld aan een ministerssalaris (179.000 euro in 2016), nog alleen voor topfunctionarissen.

De Vries maakt zich zorgen of zij dan wel het personeel kan werven dat de AFM nodig heeft. "Voor hele specialistische functies zou dat best eens zo kunnen zijn."

De concurrentiepositie op de arbeidsmarkt is voor de AFM een zorg, zegt De Vries in het interview. Vooral nu de arbeidsmarkt aantrekt kan het aantrekken van gespecialiseerd personeel moeilijk worden. De toezichthouder concurreert daar onder andere met grote accountantskantoren, maar kan niet zulke hoge salarissen betalen als private bedrijven.

"Mensen die je graag wilt hebben, zoals accountants met een hele carrière achter de rug, zijn voor ons onbetaalbaar", aldus De Vries.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.