Nieuws

AFM let scherp op Panama Papers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) let scherp op de publicaties rond de Panama Papers. Dat zei AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.

"We hebben nog geen mening over de publicaties", zei Van Vroonhoven. "Maar we letten op wat naar boven komt en wat het effect is op de terreinen waar we actief zijn."

Als van een bestuurder of commissaris van een financiële instelling blijkt dat ze mogelijk belasting trachten te ontwijken via Panama, dan leidt dat "zeker" tot een hertoetsing van hun geschiktheid, stelde AFM-bestuurder Femke de Vries. Dat kan uiteraard ook tot een positief oordeel leiden, voegde haar collega-bestuurder Harman Korte toe.

Bij het toetsen van de geschiktheid van nieuwe bestuurders en commissarissen vraagt de AFM niet letterlijk of ze mogelijk kapitaal in fiscaal vriendelijke landen hebben ondergebracht. Ze moeten wel "diepgaande" vragen beantwoorden over hun belastingverleden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mogelijke geschillen met de fiscus en boetes, aldus De Vries.

In de Panama Papers werden de afgelopen dagen ook Nederlandse ondernemers en bestuurders in verband gebracht met constructies om belasting te ontwijken via Panama.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.