Nieuws

Nijboer stelt Kamervragen over combinatie controle en advies

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft vragen gesteld aan de minister van Financiën naar aanleiding van de berichtgeving in het FD over de combinatie van controle- en adviesdiensten van accountants bij beursfondsen.

Dit zijn de vragen die Nijboer aan de minister heeft voorgelegd:

1) Bent u bekend met het bericht “’Chinese muur’ vertoont gat” in het FD van 20 april 2016?

2) Welke regels gelden er met betrekking tot het verrichten van adviesdiensten door accountantskantoren aan beursgenoteerde controleklanten?

3) Uit het onderzoek van BreakThrough blijkt dat buitenlandse zusterfirma’s van Nederlandse accountantskantoren advies geven aan controleklanten van het Nederlandse kantoor; wat vindt u hiervan? Acht u dit in strijd met de wet, dan wel in strijd met de geest van de wet? Wordt de wetgeving omzeild?

4) Op Accountant.nl wordt gesteld dat goed gebruik in de EU is dat lidstaten regelgeving zo opstellen dat deze geen invloed heeft op het buitenland; onderschrijft u deze stelling? Waar is deze stelling op gebaseerd? Is het niet heel gewoon dat regelgeving in het land van de beursnotering werking heeft in het buitenland?

5) Welke regels worden in de Verenigde Staten gehanteerd met betrekking tot adviesdiensten door accountantskantoren aan beursgenoteerde controleklanten? Klopt het dat de regels van de SEC op dit punt wel wereldwijde werking kennen?

6) Bent u bereid de wetgeving op dit punt te heroverwegen, zodat de onafhankelijkheid van accountants gegarandeerd wordt?

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.