Nieuws

Paul Koster: 'Panama Papers reden voor hertoetsen bestuurders'

De Panama Papers vragen om de 'heroverweging van achtergrondchecks en de geschiktheidstoets' van bestuurders in de financiële sector.

Dat stelt VEB-directeur Paul Koster in zijn jongste column voor De Financiële Telegraaf (DFT), waarin hij spreekt over een "nieuw tijdperk van transparantie".

Bij de presentatie van het jaarverslag van toezichthouder AFM gaf bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven recent aan te overwegen voortaan een 'Panama-vraag' te stellen bij de geschiktheidstoets van bestuurders van financials. Dat een bestuurder op een 'Panama-lijst' voorkomt is in principe reden voor onderzoek en mogelijk hertoetsing, aldus de AFM. De toezichthouder reageerde daarmee op de vermelding in de Panama Papers van de inmiddels vertrokken ABN Amro-commissaris Bert Meerstadt.

Brede hertoetsing

Koster gaat verder en denkt eerder aan een brede hertoetsing: "Dwingen de Panama Papers de toezichthouders niet opnieuw alle tot nu toe goedgekeurde kandidaten verdere Panama-achtige vragen te stellen?"

De VEB-directeur erkent dat achtergrond-checks daarmee wel steeds complexer worden: "Toezichthouders worden gedwongen wereldwijd te kijken naar de achtergrond van een kandidaat, net zoals zij van financiële instellingen verwachten dat deze hun klanten kennen."

Dat is niet altijd eenvoudig, aldus Koster, die ter illustratie verwijst naar het gebrek aan informatie over het eigendom van Anbang, het Chinese bedrijf dat eerder verzekeraar SNS Reaal overnam. "Aan een jaarrekening zal DNB weinig houvast hebben gevonden want Anbang heeft volgens de Financial Times nog nooit een goedgekeurde jaarrekening gepubliceerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.