Nieuws

Gezocht: leden met visie

De afgelopen jaren heeft het accountantsberoep de aandacht vooral gericht op de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Dat was hard nodig, gelet op de kritiek van politiek, toezichthouders en andere belanghebbenden. Kantoren en NBA steken momenteel dan ook veel energie in het repareren en verbeteren van de huidige beroepspraktijk.

De vraag is echter of de praktijk daarmee ook klaar is voor de toekomst. De meningen daarover verschillen. Sommigen beschouwen accountancy als een van de meest bedreigde beroepsgroepen, maar volgens een partij als Randstad is de schaarste vooralsnog groter dan ooit. Eén ding is wel duidelijk, van de visie van anderen moeten we het niet teveel laten afhangen. Het is hoog tijd dat we zelf gaan bepalen hoe toekomst van ons beroep eruit moet zien.

Beroep op de toekomst

De NBA start daarom het project ‘Een beroep op de toekomst’. Doel is het formuleren van een aantrekkelijk en toekomstbestendig perspectief voor huidige en toekomstige beroepsbeoefenaren. De NBA werkt hiervoor samen met Drift, het Dutch Research Institute for Transitions, gelieerd aan de Erasmus Universiteit.

Koplopers, friskijkers en grenswerkers’

De eerste fase van het project bestaat uit het vormen van een zogenaamde Arenagroep van zo’n vijftien ‘koplopers, friskijkers en grenswerkers’: mensen die betrokken zijn bij veelbelovende innovaties en een sterke visie hebben, die onverwachte verbanden kunnen leggen en/of vanuit een ander perspectief naar het beroep kijken.

Diversiteit is het sleutelwoord bij het samenstellen van deze groep. De groep zal de komende maanden onder begeleiding van Drift werken aan het formuleren van een aantal toekomstbeelden, voorbeelden van innovatieve praktijken die we als beroep willen realiseren.

De NBA zal hiervoor een aantal mensen van binnen en buiten het beroep benaderen, maar wil ook leden de gelegenheid geven om deel te nemen aan deze groep. 

Reageren

Voelt u zich aangesproken door het project? En past u in het profiel van koploper, friskijker of grenswerker? Bent u bereid om hier samen met anderen tot november vier dagdelen aan te besteden? Dan verzoeken we u vóór 13 juni een korte motivatie plus cv te sturen naar Berry Wammes, directeur NBA: b.wammes@nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.