Nieuws

Marco van der Vegte: 'Accountants gaan door met verbeteringen'

"Wij zullen niet een jaar lijdzaam gaan zitten afwachten wat de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) zal gaan brengen. Wij gaan met al onze energie door met de veranderingen die wij hebben afgesproken in onze Vernieuwingsagenda." Dat zei NBA-voorzitter Marco van der Vegte in zijn speech tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de NBA.

Onlangs stelde minister Hoekstra de CTA in om te komen tot verdere verbeteringen van de kwaliteit van wettelijke controles. Die commissie zal naar verwachting een heel jaar bezig zijn. Van der Vegte: "We zullen verder gaan met het doorvoeren van de verbeteringen waarvan wij weten dat ze hard nodig zijn. Daarop voeren wij, sámen met onze 21 duizend leden, zélf de regie. Net zoals we dat gedaan hebben bij de verbeterslagen en aantoonbare verandering die er de afgelopen jaren al gerealiseerd zijn."

De NBA kondigde tijdens de Nieuwjaarsreceptie ook aan dat binnenkort de status van de verschillende verbeterprojecten te volgen zal zijn op een dashboard. "Dat hoort bij de transparantie die je van accountants mag verwachten", aldus Van der Vegte.

Canon accountantsberoep

Tijdens de receptie lichtte hoogleraar Financial Accounting Kees Camfferman zijn voorstel toe om te komen tot een 'canon van het Nederlandse accountantsberoep'. Volgens Camfferman kan zo'n canon tijdens de opleiding van accountants bijdragen aan besef van beroepseer en beroepstrots.

Foto Kees Camfferman

In navolging van de 'canon van de Nederlandse geschiedenis' zijn er al veel andere 'canons' opgesteld. Een canon van het accountantsberoep kan helpen de beroepsgeschiedenis concreet en inzichtelijk te maken en meer grip te krijgen op zaken die nu spelen, zoals de discussie over de hervorming van het beroep, aldus de hoogleraar.

» Download de speech van NBA-voorzitter Marco van der Vegte

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.