Nieuws

Accountant zwijgt over 18 miljard

Een accountant uit Holten staat in Amsterdam terecht voor het niet melden van een geplande dubieuze transactie van liefst 18 miljard euro.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Holtense accountant ervan in 2014 een rekening te hebben geopend waarop de miljardentransactie moest plaatsvinden. Dat melden de regionale kranten De Stentor en Tubantia. Het openen van de rekening ging in opdracht van het Amsterdamse bedrijf Newprojects, een handelsorganisatie gespecialiseerd in de handel in grondstoffen zoals olie en goud.

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om "een heel hoog bedrag en een vreemd verhaal". Daarom had de accountant hiervan melding moeten maken bij de Financial Intelligence Unit.

De betrokken accountant stelt dat de zaak op een misverstand berust, maar wil inhoudelijk niet verder reageren: "ik ben geen partij in deze zaak". Ook de directeur-eigenaar van opdrachtgever Newprojects wil niet vertellen voor welke dienst de betaling van 18 miljard bedoeld is.

Update

De Volkskrant meldt in een artikel over de zitting gisteren dat de genoemde accountant geen accountant is maar zegt te adviseren 'over accountancy'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.