Nieuws

AFM: 'Nieuwe Europese verordening martkmisbruik'

Vanaf 3 juli 2016 vervallen de nationale marktmisbruikregels en wordt de nieuwe Europese Verordening marktmisbruik (MAR) van kracht.

Dat meldt de AFM. De MAR is gericht op het verbeteren van de marktintegriteit en biedt volgens de AFM betere bescherming aan de belegger. De nieuwe MAR kent een rechtstreekse werking en geldt voor alle Europese lidstaten en dus ook voor Nederland. Uniforme toepassing van regelgeving binnen Europa is hierdoor beter gewaarborgd. Daarnaast actualiseert en harmoniseert de MAR het bestaande marktmisbruikkader.

In de kern blijft het regelgevend marktmisbruikkader gelijk ten opzichte van de Richtlijn marktmisbruik uit 2003. Wel brengt de MAR op onderdelen aanscherping en verzwaring. Zo wordt onder meer het detecteren en melden van mogelijk markmisbruik aangescherpt en wordt het nemen van uitstel van het openbaar maken van voorwetenschap aan meer regels onderworpen.

Het proces voorafgaand aan en gedurende marktpeilingen moet goed worden gedocumenteerd, bewaard en bijgehouden. Verder kan iedere persoon op grond van de verordening (anoniem) meldingen doen bij de AFM van daadwerkelijk of potentieel marktmisbruik. Binnen het regelgevende kader biedt de MAR elke lidstaat verschillende opties in handelwijze.

De AFM heeft een brochure gemaakt, 'Openbaarmaking voorwetenschap', waarin het uitleg geeft over de verplichting tot het zo snel mogelijk openbaar maken van voorwetenschap die rechtstreeks betrekking heeft op een uitgevende onderneming door een uitgevende onderneming, onder de MAR.

Verder gaat de AFM in een tweede brochure in op voorbeelden van voorwetenschap waarmee instanties (en haar medewerkers) in het publieke domein te maken kunnen hebben. Ook bespreekt de AFM vier interpretaties van de toezichthouder op het gebied van marktmanipulatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.