Nieuws

'Angst voor concurrentie leidde tot breuk VRC en NBA'

De breuk tussen NBA en VRC zou zijn veroorzaakt door een lobby vanuit universiteiten. Die zouden beducht zijn dat het nieuwe opleidingsprofiel 'accountancy-finance' dat de NBA heeft ontwikkeld, conflicteert met hun opleidingen voor register controller.

Dat is de conclusie van Gabriël van de Luitgaarden. Behalve hoofd financial risk en pensions management bij Philips is hij ook NBA-bestuurslid. Eerder was hij bestuurder van Finad, de voorloper van de vakgroep Accountants in Business. Vanaf deze zijlijn spreekt hij zijn teleurstelling uit over besluit van de Vereniging van Register Controllers (VRC) om de samenwerking met de NBA op te zeggen.

"Ik vind het jammer dat er een einde komt aan de prettige samenwerking tussen VRC en de NBA", zegt Van de Luitgaarden. "Dit is niet de eerste keer dat het zover komt. In 2008 heeft de VRC al eens haar medewerking opgezegd aan het Controllers Instituut (CI), een samenwerkingsverband met de NBA. Dat was zeer succesvol als aanbieder van opleidingen. Binnen de VRC was men bezorgd dat de eigen vereniging door het CI overschaduwd zou raken."

Volmachten

De opvolger van het zelfstandige Controllers Instituut werd NBA-VRC. Deze samenwerking werd eind mei beëindigd tijdens een algemene ledenvergadering van de VRC. Van de Luitgaarden zet vraagtekens bij deze besluitvorming. "Ik vraag mij af in hoeverre de leden van de VRC hierachter staan. Mijn waarneming is dat er stevig is gelobbyd door sommige universitaire opleidingen voor register controller. Ik vermoed dat zij hun alumni hebben aangespoord om voor afsplitsing te stemmen. Dit zou verklaren waarom er zoveel stemmen per volmacht zijn uitgebracht. Ik denk dat veel van deze voormalige studenten niet naar de algemene vergadering zijn gekomen, maar wel hun stem hebben uitgebracht op aandringen van de opleidingen."

De aanleiding van deze lobby vanuit twee universiteiten is volgens Van de Luitgaarden het opleidingsprofiel Accountancy Finance dat de NBA heeft ontwikkeld. "De NBA heeft alleen de uitgangspunten hiervoor opgesteld. Het is aan opleidingsinstituten om deze opleiding aan te bieden voor accountants in business. Op geen enkele manier concurreert deze opleiding met die voor register controllers. Toch denk ik dat angst voor concurrentie wel de drijfveer is."

Daarnaast verklaart Van de Luitgaarden de splitsing uit persoonlijke voorkeuren in het bestuur van VRC. "Het zijn uiteenlopende visies en belangen, die elkaar hebben gevonden. Dat vind ik jammer, want de argumenten voor deze breuk kloppen niet. De universiteiten moeten niet de concurrentie van de NBA vrezen, maar van buitenlandse instituten. Internationale bedrijven scholen hun financiële professionals steeds meer via buitenlandse instituten, zoals CIMA. Dat zijn de concurrenten van de VRC, niet de NBA."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.