Nieuws

ChristenUnie Overijssel bezorgd over ontbreken accountantsrapport

De fractie van de ChristenUnie in Overijssel heeft vragen gesteld over het ontbreken van het accountantsrapport bij het jaarverslag en de jaarrekening van de Provincie Overijssel.

Fractievoorzitter Jan Westert zegt het curieus te vinden dat de jaarrekening 2015 aan de Provinciale Staten (PS) wordt aangeboden zonder accountantsverklaring. Hij wil van het college van Gedeputeerde Staten (GS) weten wat daar de formele consequenties van zijn.

Volgens Westert is het wonderlijk dat er geen verklaring van de accountant ligt en dat die accountant daarover niet rapporteert aan PS.  "Het zijn immers provinciale staten die de accountant benoemen. Ik vind het moeilijk te accepteren, dat de accountant geen signaal geeft als er  geen getekende accountantsverklaring kan worden afgegeven", aldus Westert. De ChristenUnie wil nu een verklaring van GS over de consequenties van de ontbrekende verklaring en stelt de volgende vragen:

  1. Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van het accountsverslag bij de jaarrekening? Kan het College van GS ons over de consequenties in technisch formele zin nader informeren? Wat betekent het ontbreken van het accountantsverslag voor de behandeling van de jaarrekening in de commissie en PS? Is een behandeling van de jaarrekening zonder rapportage van de accountant zinvol?
  2. Heeft het ontbreken van het verslag van de accountant gevolgen voor de behandeling van de Perspectiefnota en vervolgens de begroting?
  3. Waarom heeft de accountant gemeend de jaarrekening niet tijdig af te ronden? En had de accountant over de vertraging in het traject PS, als zijnde de opdrachtgever, niet actief moeten informeren? Wat is de reden dat dit achterwege is gebleven? Indien hier sprake is van een verzuim door de accountant welke maatregelen zijn dan denkbaar? Zijn er evaluatiemomenten tussen PS en de account over de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden?
  4. Kunt u ons informeren over de voortgang op dit dossier en wat is de verantwoordelijkheid van GS op dit onderwerp?
  5. Meer in zijn algemeenheid constateren wij dat de jaarrekening van de provincie in de achterliggende jaren in mei kon worden afgerond. De jaarrekening 2015 is veel later. Wat is de oorzaak van deze vertraging?

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.