Nieuws

EU-parlement steunt plan belastingontwijking

Het Europees Parlement heeft zich woensdag achter een wetsvoorstel tegen belastingontwijking door Europese bedrijven geschaard.

Het parlement gaf hiermee een duidelijk signaal af aan de Europese ministers van Financiën die hier volgende week in Luxemburg over vergaderen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die het overleg voorzit, zei vorige week dat een besluit dichtbij is.

Het voorstel moet een einde maken aan agressief 'fiscaal shoppen' om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen door handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Om dit tegen te gaan worden de belastingstelsels in de EU meer op elkaar afgestemd, maar landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen.

"Na vele jaren begint het net zich te sluiten rond de bijna malafide praktijken van multinationals, ten minste als landen als Ierland en het Verenigd Koninkrijk niet weer dwarsliggen", aldus Europarlementariër Paul Tang. "Een akkoord onder Nederlands voorzitterschap markeert een trendbreuk in de rol die Nederland als doorvoerhaven van onbelaste winsten heeft gehad."

Ook het wegsluizen van winsten naar belastingparadijzen wordt aangepakt. Belasting zou voortaan moeten worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt.

De steun voor de voorstellen nam toe naar aanleiding van de onthullingen rondom de zogenoemde Luxleaks en de Panama Papers. Het Europees Parlement stemde woensdag ook formeel in met het instellen van een onderzoekscommissie naar de Panama Papers, waaruit bleek dat tal van bedrijven en rijke mensen geld stallen in Panama om belasting te ontduiken.

Naast Paul Tang nemen onder anderen Sophie in 't Veld (D66) en Esther de Lange (CDA) zitting in de 65-koppige commissie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.