Nieuws

Hoge Raad zet geen streep door heffing

De Hoge Raad vindt het geen punt dat de Belastingdienst in 2011 een fictief rendement op vermogen van 4 procent rekende in de inkomstenbelasting. Dat oordeelde het hoogste rechtscollege vrijdag.

De zaak was aangespannen door een man die vond dat de rendementsheffing die hij moest betalen over zijn woning in strijd was met Europese regels.

De advocaat-generaal in de zaak was het met de man eens en adviseerde de heffing ongeldig te verklaren. Het advies van de advocaat-generaal wordt over het algemeen overgenomen door de Hoge Raad.

De Belastingdienst gaat er sinds 2001 van uit dat vermogen in box 3 de bezitter gemiddeld 4 procent winst oplevert. Over die opbrengsten moet 30 procent belasting worden betaald. Hoewel de huidige spaarrentes niet meer in de buurt komen van de 4 procent kon dat rendement volgens de Hoge Raad in 2011 nog makkelijk worden behaald.

De Hoge Raad oordeelde wel dat opnieuw naar de regels voor het fictieve rendement moet worden gekeken als de opbrengst van 4 procent over een lange periode niet meer haalbaar is.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.