Nieuws

Luxleaks-klokkenluiders veroordeeld

De twee klokkenluiders die informatie van PwC in Luxemburg doorspeelden naar journalisten zijn in Luxemburg schuldig bevonden en krijgen voorwaardelijke celstraffen en geldboetes. Journalist Edouard Perrin is vrijgesproken.

Dat meldt BBC News. Antoine Deltour krijgt 12 maanden voorwaardelijk en 1.500 euro boete en Raphaël Halet krijgt negen maanden voorwaardelijk en 1.000 euro boete. Beiden werkten als fiscalist bij PwC. De maximale straf die zij konden krijgen was vanwege de strenge geheimhoudingswetgeving in Luxemburg maar liefst tien jaar en een boete van 1,25 miljoen euro. De twee hebben nu veertig dagen om in beroep te gaan. Deltour heeft al gezegd dat hij dat van plan is.

De zogenoemde Luxleaks-documenten onthulden dat veel grote bedrijven, waaronder Apple en Ikea, allerlei lucratieve belastingdeals hadden met Luxemburg. In totaal kreeg Perrin informatie over 28.000 belastingdeals in handen van de twee ex-PwC'ers. Alle deals zijn uiteindelijk openbaar gemaakt.

De Luxleaks-affaire bracht veel discussie op gang binnen de EU over belastingontwijking en heeft tot nieuwe regelgeving geleid die dit soort belastingdeals moet voorkomen. Luxemburg zou inmiddels overgegaan zijn op mondelinge belastingdeals

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.