Nieuws

Gosse Boon: 'Commissariaat KPMG mooie vervolgstap in carrière'

Gosse Boon is de eerste RA die toetreedt als externe toezichthouder tot een raad van commissarissen van een big four-kantoor. Toch was KPMG eerder op zoek naar een voormalig cfo dan naar een RA in de rvc. Ook Boon zelf benadrukt zijn rol als cfo.

"We zochten een commissaris met een cfo-profiel", zegt Tommie Dijstelbloem van KPMG over de aanstelling van Gosse Boon tot commissaris. "Iemand met bestuurlijke en financiële kennis van zaken. Dat Boon daarnaast ook RA is, vinden wij mooi meegenomen. Maar zijn RA-titel was geen voorwaarde voor zijn aanstelling."

Wel voegt Dijstelbloem hieraan toe dat een RA bijdraagt aan de geloofwaardigheid van de toezichthouders. "Dat hij ook RA is versterkt de samenstelling en het interne en externe draagvlak van de rvc als geheel."

Boon zelf, voormalig bestuurder bij Nutreco, verwijst in een schriftelijke reactie op zijn benoeming eveneens naar zijn verleden als cfo. "Als cfo had ik altijd veel aandacht voor een strategie die gelijktijdig waarde creëert voor alle belanghebbenden: maatschappij, klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat KPMG hierin nadrukkelijk de balans zoekt, aan de hand van kernprestatie-indicatoren waarvan het merendeel niet-financieel is, spreekt mij dan ook aan."

Boon is de opvolger van Steven van Schilfgaarde, die terugtrad in februari als commissaris van KPMG. Als voormalig bestuurder van LeasePlan kon Van Schilfgaarde niet aanblijven, nadat KPMG de wettelijke controle van LeasePlan gaat uitvoeren vanaf 2016.

Zijn achtergrond als RA helpt om de accountancysector te begrijpen, stelt Boon. Maar zijn rollen als cfo en adviseur dragen daar evenzeer aan bij, geeft hij aan. "Als RA, voormalig cfo en adviseur ben ik bekend met de structuur en achtergronden van een accountants- en advieskantoor. Met mijn deskundigheid en specifieke ervaring op het gebied van strategie, governance en finance en IT verwacht ik de reeds beschikbare kennis en professionele en bestuurlijke expertise in de raad van commissarissen verder aan te vullen."

Boon benadrukt dat hij altijd betrokken is geweest bij de accountancy dat ook in de toekomst zal blijven. "Tijdens mijn werkzaamheden als cfo was ik betrokken bij de sector, zo sprak ik op het jaarcongres van de NBA in 2012 over het creëren van duurzame waarde en verzorg ik een lezing tijdens de NBA-VRC Summer School 2016. Dat ik nu, als commissaris, opnieuw iets extra’s kan betekenen voor de sector in het algemeen en KPMG in het bijzonder is een mooie en logische vervolgstap in mijn carrière."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.