Nieuws

'Italië kan nieuwe Europese bankencrisis veroorzaken'

De bankencrisis in Italië kan overslaan naar de rest van Europa en de gehele bankenmarkt in Europa in de afgrond storten.

Dat zegt Societe General-voorzitter Lorenzo Bini Smaghi in een interview met Bloomberg. Volgens Bini Smaghi, voormalig bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), moet Europa overwegen om de strenge regels voor staatssteun aan geldverstrekkers te versoepelen.

De Italiaanse banken hebben zo'n 360 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan. Volgens Bini Smaghi moet het mogelijk worden voor Italië om belastinggeld aan te wenden voor het ontlasten van de banken, maar volgens de EU-regels mag dit alleen onder specifieke omstandigheden. "Tot nu toe hebben we vooral nationale oplossingen gehad voor deze problemen. We hebben nu een Europese oplossing nodig", aldus Bini Smaghi.

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt in de beantwoording van Kamervragen van VVD-Kamerlid Mark Harbers dat er momenteel nog genoeg nationale mogelijkheden zijn om orde op zaken te stellen. Staatssteun vindt Dijsselbloem dan ook in dit soort gevallen geen probleem, maar het moet wel volgens de regels van het Europese Stabiliteits- en Groeipact. Dijsselbloem wijst op een uitspraak van Merkel over die regels, waarin zij zegt dat de regels niet "iedere twee jaar kunnen worden bijgesteld".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.