Nieuws

KPMG: 'Kwaliteit en nut internal audit staan niet ter discussie'

KPMG zegt geen waardeoordeel uit te spreken over het nut en de kwaliteit van het werk van internal auditors, maar signaleert in de samenleving wel een dalende acceptatie van zelfcontrole.

Dat zegt KPMG in een reactie op de ophef die is ontstaan vanwege een interview met topman Albert Röell in het Financieele Dagblad. In het interview zei Röell dat aandeelhouders, toezichthouders en de samenleving tegenwoordig vragen om meer zekerheid rond kernprocessen van ondernemingen, maar dat in een low trust-samenleving volgens Röell "geen vertrouwen is in een slager die zijn eigen vlees keurt."

John Bendermacher, voorzitter van het Instituut van Internal Auditors (IIA), nam in een reactie op onder meer Accountant.nl nadrukkelijk afstand van de uitspraken van Röell: "Het valt moeilijk te begrijpen waar deze ongenuanceerde mening zo plotseling vandaan komt en waarom deze 180 graden afwijkt van de geldende praktijk en de huidige inzichten van vele belangrijke stakeholders. Waar de Commissie Van Manen duidelijk aanstuurt op een sterke internal audit functie en daarmee vertrouwen uitstraalt over de rol als 'trusted partner in good governance', worden we in dit verhaal afgeschilderd als amateurs."

Ook Marcel Pheijffer ging op deze site in op de uitspraken van Röell: "Röell serveert hier, bedoeld of onbedoeld, het gilde der intern accountants af. Het komt hem op een mijns inziens terechte reprimande te staan van John Bendermacher, voorzitter van de club van internal auditors (IIA Nederland)."

Misverstand

De ophef berust echter op een misverstand, zegt KPMG-woordvoerder Tommie Dijstelbloem. "De kwaliteit van de internal audit staat niet ter discussie. De waarneming van Albert Röell was geen oordeel over het werk van internal auditors, maar ging over het bewegen van de samenleving van een high trust- naar een low trust-situatie; daarin is sprake van een dalende acceptatie van zelfcontrole."

Röell hoopt dat deze ontwikkeling in de samenleving niet verder doorzet, maar acht het wel verstandig om dit afkalvend vertrouwen te herkennen, aldus Dijstelbloem. "Dit vraagt uiteraard ook, zoals in het interview reeds toegelicht, dat in de sector en bij KPMG in het bijzonder 'de kraan niet meer lekt'. We zijn dan ook hard aan het werk om de kwaliteit van onze controlewerkzaamheden verder te versterken."

"Het is goed dat de internal auditor er is en KPMG onderschrijft wat dat betreft ook de prominentere rol en verantwoordelijkheid van de internal auditor in organisaties, zoals de Commissie Corporate Governance onder leiding van accountant Jaap van Manen dat in het voorstel voor de herziene corporate governance code beschrijft. We hebben daarom, direct na publicatie van het opiniestuk en de reacties daarop, persoonlijk contact opgenomen met onder andere John Bendermacher om dit toe te lichten. Wij gaan daar deze zomer ook verder over in gesprek met de heer Bendermacher om te bespreken waar we elkaar verder kunnen helpen en versterken om de ontwikkeling naar een low trust-samenleving tegen te gaan", aldus Dijstelbloem.

KPMG Belofte

In het interview met het FD zei Röell ook dat KPMG - bovenop de eed die alle accountants dit jaar moeten afleggen - alle 2.900 werknemers een 'belofte' laat afleggen, waarin zij beloven het maatschappelijk belang en het klantenbelang centraal te zullen stellen bij hun werk. Ook dit riep vragen op, die Jan-Willem Wits verwoordde in een opinie op deze site: "Dat Röell een extra eed wil invoeren waarmee KPMG'ers plechtig beloven het klantbelang voorop te stellen, helpt niet. De klant centraal zetten, was binnen de bancaire sector hard nodig. Maar binnen de context van een accountantsorganisatie heeft het een hele andere klank."

Volgens Dijstelbloem is de 'extra eed' echter ook verkeerd geïnterpreteerd: "De NBA-eed is voor registeraccountants. Echter, KPMG heeft nog veel meer medewerkers. Om eenheid binnen KPMG te stimuleren en om met elkaar stil te staan bij de waarden die relevant zijn voor de uitoefening van onze werkzaamheden legt de gehele organisatie voor 1 oktober de 'KPMG Belofte' af. We willen met de belofte juist stilstaan bij de relevantie van zo'n eed, en doen er ook veel aan om te zorgen dat die niet alleen symbolisch is, of slechts een administratieve handeling. De waarde ervan moet worden gedragen door de gehele organisatie. We organiseren daarom deze zomer ruim honderd dialoogsessies, waarbij groepen van maximaal dertig medewerkers met een partner in gesprek gaan over onze manier van werken en de dilemma’s waar men tegenaan loopt. Vervolgens sluiten we die dialoogsessies af met de KPMG Belofte. De registeraccountants leggen daarnaast ook de NBA-eed af."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.