LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt
Het 'LuxLeaks comité' van het Europees Parlement is tijdens zijn onderzoek naar belastingontwijking in de EU door de Europese Commissie en lidstaten tegengewerkt. Daardoor konden cruciale documenten niet tijdig worden ingezien en zijn er "niet-opgehelderde zaken".
Dat zegt de covoorzitter van de Europese Groenen Philippe Lamberts, zelf lid van het comité, en wordt bevestigd door mede-lid en CDA-delegatieleider Esther de Lange: "Dat is een pijnpunt geweest. Landen waren niet heel toeschietelijk met informatie."
Het onderzoek naar schimmige belastingdeals werd begin 2015 ingesteld na onthullingen daarover in Luxemburg. Extra gevoelig lag dat de voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, in de periode dat veel belastingakkoorden werden gesloten premier was van het land.
Het comité constateert dat Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar ronduit onwillig waren om belastingontwijking aan te pakken.
Het parlement raadt de EU aan een openbaar eigendomsregister in te stellen, evenals een gedragscode voor belastingadviseurs, sancties tegen onwelwillende belastingdiensten en een geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.
Onlangs werden de twee PwC-medewerkers die verantwoordelijk waren voor de zogenoemde Luxleaks veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes.
Bron: ANP/Accountant.nl
Gerelateerd

België moet vele miljoenen belasting innen van multinationals
België moet alsnog honderden miljoenen euro's aan belasting opeisen bij ongeveer 55 multinationals. De vrijstellingen die het land aan de bedrijven gaf kwamen neer...

Brussel wil één belastingopgave voor internationaal bedrijf
De Europese Commissie doet een nieuwe poging de belastingopgave voor bedrijven die in meerdere EU-landen opereren te versimpelen. Ze moeten straks aangifte doen...

FTM: Oligarchen, miljonairs en criminelen gebruiken Nederlandse rechtsvorm als dekmantel
De rechtsvorm 'stichting administratiekantoor' is wereldwijd uitgegroeid tot geliefd instrument voor fraudeurs, oligarchen en kleptocraten. Zij gebruiken deze beheersconstructie...

Belgische fiscus beschuldigt Randstad van fiscaal misbruik
De Belgische belastingdienst heeft 72 miljoen euro geclaimd bij bedrijven in België van uitzendconcern Randstad.

Klokkenluider Panama Papers eist miljoenen voor lekken documenten
De klokkenluider die de Panama Papers in 2016 lekte aan de Süddeutsche Zeitung eist 14,5 miljoen euro van de Duitse politie. De Duitse politie zou namelijk een beloning...