Nieuws

OM wil miljoenen van dochter Oezbeekse leider

Justitie eist een boete van bijna 5 miljoen euro tegen Takilant, een bedrijf waarvan de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova de eigenares is.

De firma wordt beschuldigd van het medeplegen van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Het daarmee verkregen voordeel van meer dan 300 miljoen euro wil het Openbaar Ministerie ontnemen.

Onderzoek door de fiscale opsporingsdienst Fiod heeft volgens het OM uitgewezen dat de in Nederland gevestigde telecombedrijven Vimpelcom en TeliaSonera steekpenningen hebben betaald aan het in Gibraltar ingeschreven Takilant. In ruil kregen zij telecomlicenties in Oezbekistan. Takilant kreeg daarnaast een aandelenbelang van 6 procent in TeliaSonera. Het OM wil dat die aandelen verbeurd worden verklaard.

Hoewel de betrokken bedrijven niet meer dan een postbusnummer hebben in ons land, neemt het OM de zaak hoog op. "Voor de betaling van de steekpenningen is gebruikgemaakt van Nederlandse juridische en financiële dienstverleners met alle gevolgen van dien", zei de officier van justitie woensdag.

"Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving", stelde het OM verder. "Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen."

Vimpelcom kocht in dezelfde zaak eerder dit jaar strafvervolging in Nederland af door 395 miljoen dollar (356 miljoen euro) te betalen. Het onderzoek naar TeliaSonera loopt nog.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.