Nieuws

Britse accountants krijgen hogere boete wegens hulp bij belastingontduiking

Accountants, fiscalisten en consultants die opdrachtgevers adviseren bij belastingontduiking kunnen zware boetes tegemoet zien. Dat voornemen is onderdeel van een consultatiedocument van het Britse ministerie van Financiën.

De Britse regering wil belastingontduiking bij de wortel aanpakken. Daarom moeten ook betrokken adviseurs worden bestraft. Tot nu toe lopen belastingadviseurs en accountants zelf weinig risico als hun klanten worden gepakt voor belastingontduiking. Maar dat wordt anders: adviseurs die helpen bij belastingontduiking kunnen straks een boete krijgen die mogelijk even hoog is als het bedrag dat de belastingplichtige opdrachtgever verschuldigd is. 

Staatssecretaris Jane Ellison van Financiën hoopt dat de nieuwe boetes maken dat deze enablers nog eens nadenken voordat ze meewerken aan belastingontduiking: “People who peddle tax-avoidance schemes deny the country of vital tax revenue and this government is determined to make sure they pay. These tough new sanctions will make would-be enablers think twice and in turn reduce the number of schemes on the market.” 

Het consultatiedocument moet ook meer houvast bieden bij de vraag of belastingontduikers voldoende aandacht hebben geschonken aan de juistheid van hun belastingaangifte. Dat maakt het makkelijker om vervolgens sancties op te leggen. 

Het voorstel past in een reeks maatregelen van de Britse regering tegen verboden financiële constructies en belastingontduiking. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.