Nieuws

Communicatie tussen financiële toezichthouders en accountants moet beter

De European Banking Authority (EBA) heeft richtlijnen gepubliceerd voor een effectieve communicatie tussen toezichthouders en accountants van financiële instellingen. Die communicatie kan beter, ook in Nederland.

Effectieve communicatie tussen toezichthoudende instanties en controlerend accountants van financiële instellingen moet bijdragen aan het bevorderen van de financiële stabiliteit en de veiligheid en soliditeit van het bankwezen.

Principes

Doel van de richtlijnen is om binnen de EU te komen tot meer eenduidigheid in de communicatie tussen toezichthouders en extern accountants van financiële instellingen. Nu verschilt de wijze van communiceren tussen partijen in de diverse lidstaten nog te veel.

De nieuwe EBA-richtlijnen gaan uit van zeven principes, in combinatie met gedetailleerde aanwijzingen voor effectieve communicatie tussen de partijen. Daarbij komen zaken aan de orde als reikwijdte van de informatie, vorm van de communicatie, deelnemers, frequentie en timing van de communicatie en de communicatie tussen toezichthouder en gezamenlijke auditors.

De richtlijnen worden voor de diverse lidstaten vertaald. Na publicatie van de vertalingen op de website van de EBA hebben de diverse toezichthouders twee maanden de tijd om aan te geven of ze zullen voldoen aan de richtlijnen. De EBA-richtlijnen treden in werking per 31 maart 2017.

Nederland: communicatie vaak eenzijdig

Ook in Nederland behoeft de communicatie tussen toezichthouder DNB en accountants werkzaam voor financiële instellingen verbetering. Dat stelt Dick Korf, partner KPMG Financial Services, in een reactie op de nieuwe richtlijnen van de EBA.

Korf: "Alhoewel Nederland in Europees opzicht een voorloper is met het overleg tussen bank, toezichthouder en accountant (het zogenaamde tripartiete overleg) blijft de informatie-uitwisseling vaak beperkt tot het eenzijdig 'nemen' van informatie door de toezichthouder. DNB laat zich informeren door de controlerend accountant, de terugkoppeling en informatieverstrekking aan de accountant blijft veelal beperkt of zelfs geheel achterwege."

Volgens Korf onderkent ook de EBA dat informatie-uitwisseling tweezijdig moet zijn: "Zo stelt aanbeveling 3 dat de toezichthouder informatie dient te delen met de accountant over issues die relevant zijn voor de accountantscontrole."Zijn verwachting is dat toezichthouders de nieuwe richtlijnen “met open armen zullen verwelkomen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.