Nieuws

EY: medaillebonus Olympische sporters fiscaal vriendelijk behandelen

Olympische sporters die een medaillebonus ontvangen van sportkoepel NOC*NSF moeten de mogelijkheid krijgen dat bedrag onbelast weg te zetten. Dat schrijft EY-fiscalist Wiebe Brink in een blog op de website van EY.

Door de medaillebonus niet direct fiscaal te belasten kan die dienen als een 'overbruggingspotje', waarmee de sporter toekomstige kosten in het kader van de sportbeoefening kan betalen. Ook kan het bijdragen aan studiekosten, ter voorbereiding op een loopbaan na de sportieve carrière. 

"Natuurlijk moeten onze Nederlandse topsporters ook gewoon belasting betalen. Maar het zou zo mooi zijn als we na alle huldigingen en ongetwijfeld mooie woorden fiscaal ook een gebaar kunnen maken naar onze medaillewinnaars", aldus Brink, die gespecialiseerd is in het adviseren van topsporters en sportorganisaties.

Volgens Brink biedt topsport vaak minder ruimte voor het nadenken over en plannen van een carrière na de sport. "En financieel houdt het bij de meeste sporters ook niet over, dus om dan de vaak incidentelere inkomsten na het winnen van een medaille maar eens grotendeels weg te belasten en niet te gebruiken voor een op maat gemaakte overbruggingsregeling, is dan volgens mij een gemiste kans."

Niet nieuw

De discussie over een speciale fiscale behandeling van topsporters komt regelmatig op rondom grote sportevenementen en is dus zeker niet nieuw, stelt Brink. "Het zal niet de eerste keer zijn dat een minister president of staatssecretaris van Financiën met een oranje sjaal en petje op de tribune bij een Olympische hockeyfinale, net iets ontvankelijker is voor het opzetten van een fiscaal aantrekkelijke regeling voor topsporters dan een paar maanden later in de werkkamer in Den Haag."

Een olympische medaille in Rio levert Nederlandse sporters overigens minder op dan vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen. Sportkoepel NOC*NSF keert nu een bonus van 25.500 euro uit bij een gouden plak, in 2012 was dat nog dertig mille. Zilver levert nu 19.125 euro op, brons 12.750 euro. Dat was vier jaar terug respectievelijk 22.500 euro en 15.000 euro.

In sommige andere deelnemende landen worden veel hogere bonussen uitgekeerd aan medaillewinnaars. Lijstaanvoerder is Kazachstan, dat liefst 183.000 euro betaalt aan de winnaar van een gouden Olympische medaille.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.