Nieuws

NCD: Nederlandse bestuurders zijn niet te oud

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) vindt bestuurders in ons land niet te oud of te onervaren. Wel liggen er voor bestuurders de nodige technologische uitdagingen. Dat stelt de NCD in reactie op een recent onderzoek van de Financial Times.

Volgens de Britse zakenkrant is de gemiddelde leeftijd van Nederlandse bestuurders bijna zestig jaar en hebben ze zo’n 4,5 jaar bestuurlijke ervaring. De NCD vindt dat kort door de bocht en onvolledig. "Leeftijd zegt niet zoveel als het gaat om internationale topervaring bij beursgenoteerde bedrijven. Het gaat om die ervaring in combinatie met de uitdagingen die die bedrijven hebben c.q. staan te wachten. En 'onervaren' is geenszins het geval. In vrijwel alle gevallen is de huidige zittingstermijn vooraf gegaan door een uitgebreide ervaring in andere functies en bedrijven", zo zegt de NCD in een reactie op haar website.

Het onderzoek is wat de NCD betreft een fraai voorbeeld van 'cijferblindheid': "Je moet wel weten wat er achter die cijfers zit. En dat geeft geen enkele aanleiding om te stellen dat Nederlandse topbestuurders té oud en onervaren zijn."

Technologie

De Financial Times had wel volgens de NCD wel een punt gehad als ze de cijfers hadden gerelateerd aan de vele technologische ontwikkelingen. "De digitalisering, de integratie van de Y en Z generaties en andere HR uitdagingen zijn de meeste huidige bestuurders niet echt op het lijf geschreven." Welke inhoudelijke verbetering aandacht behoeft is uit het FT-onderzoek echter niet te halen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.