Nieuws

BahamaLeaks: 'Kroes schond gedragsregels EU'

Neelie Kroes was gedurende haar termijn als eurocommissaris tevens bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. Hoewel dat in strijd is met Brusselse regels heeft Kroes die functie, ondanks de verplichting daartoe, niet gemeld bij de Europese Commissie.

Dat blijkt uit berichtgeving in het FD en Trouw. Kroes staat genoemd als bestuurder van Mint Holdings. Volgens documenten die in het bezit zijn van een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten, was zij bestuurder van Mint tussen juli 2000 en oktober 2009.

Gedragscode

Kroes ging er van uit dat ze al sinds 2002 als bestuurder was uitgeschreven op de Bahama's. Dit zou door een administratieve fout pas zijn gebeurd in 2009. Haar eerste termijn als eurocommissaris ging eind 2004 in. Kroes erkent dat ze hierdoor formeel de gedragscode voor eurocommissarissen heeft overtreden. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese Commissie ingelicht.

Volgens de gedragscode moeten eurocommissarissen bij aanvang van hun termijn niet alleen afstand moest doen van alle andere bestuursfuncties, maar ook alle functies en belangen in de voorgaande tien jaar melden in een openbaar register.

Kroes is momenteel adviseur bij taxidienst Uber en bij Bank of America Merrill Lynch. Van 22 november 2004 tot 1 november 2014 was ze Europees commissaris van respectievelijk Mededinging en Digitale Agenda.

BahamaLeaks

De onthullingen van het FD en Trouw maken deel uit van de zgn. BahamaLeaks: circa 1,3 miljoen documenten over bedrijven, die via de Kamer van Koophandel op de Bahama’s zijn gelekt aan de Süddeutsche Zeitung. Deze krant heeft de documenten vervolgens gedeeld met het internationaal consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ. Het FD en Trouw zijn aangesloten bij dit consortium.

De data beslaan een groot deel van het handelsregister, met name de registers van bestuurders van 176.000 bedrijven op de Bahama's. De documenten bevatten geen jaarverslagen of informatie over aandeelhouders. Volgens de wetgeving op de Bahama's hoeven organisaties die informatie niet te deponeren. Bedrijven die op de Bahama's een International Business Company opzetten, betalen er geen belasting. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.