Nieuws

EY betaalt boete aan SEC wegens ongepaste cliëntrelaties

De Amerikaanse EY-organisatie heeft ingestemd met het betalen van een boete van 9,3 miljoen dollar aan de Securities and Exchange Commission (SEC), opgelegd wegens het onderhouden van ongepaste relaties met controlecliënten.

De SEC meldt in een persbericht dat de boete is opgelegd omdat twee audit partners van EY een dusdanig persoonlijke relatie onderhielden met hun auditcliënt dat hun objectiviteit en onafhankelijkheid in het gedrang kwam.

Romantisch

De senior partner van het controleteam dat een beursfonds uit New York controleerde, bleek goed bevriend met de betrokken cfo. Hij werd door EY speciaal aangesteld om de wat moeizame relatie met de controleklant (een "troubled account") te verbeteren. Tussen 2012 en 2015 bouwde hij een persoonlijke band op met de cfo van het beursfonds, inclusief gezamenlijke familie-uitjes met overnachtingen, het aanbieden van geschenken en het bezoeken van sportevenementen.

De andere (vrouwelijke) audit partner van EY was tussen 2012 en 2014 "romantically involved" met een financial executive van de controlecliënt. Haar leidinggevende bij EY verzuimde nader onderzoek in te stellen, hoewel hij informatie had die wees op het bestaan van de romantische relatie.

Handhaving

Het is de eerste keer dat de SEC een handhavingsmaatregel oplegt in verband met onafhankelijkheidsissues als gevolg van een te persoonlijke cliëntrelatie ("auditor independence failures").

Volgens Andrew J. Ceresney, Director Division of Enforcement van de SEC, heeft EY te weinig gedaan om te voorkomen dat de beide audit partners een dergelijke band met hun cliënt konden onderhouden en zo hun onafhankelijkheid in gevaar brengen. De SEC verwijt EY dat in de afgegeven verklaringen bij de betreffende opdrachtgevers desondanks werd gesproken over behoud van onafhankelijkheid tijdens de controle.

De betrokken accountants zijn niet langer werkzaam bij EY en zijn bovendien door de SEC geschorst als controlerend accountant. Ook heeft de SEC aan hen persoonlijk boetes opgelegd, die variëren tussen 25 en 45 duizend dollar. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.