Nieuws

'Jaarverslagen pensioenfondsen kunnen korter en beter'

Jaarverslagen van pensioenfondsen moeten compacter worden, met meer nadruk op zinvolle informatie in plaats van afvinklijstjes.

Dat zeggen twee KPMG-accountants, Peter Smit en Wilfred Kevelam, tegen Cmweb.nl. Volgens Smit en Kevelam is de toegankelijkheid en leesbaarheid van de jaarverslagen verslechterd als een reflex op meer maatschappelijke aandacht. De pensioenfondsen stonden de afgelopen jaren wegens dalende dekkingsgraden, nieuwe regelgeving en de roep om individualisering van pensioenen veelvuldig in de schijnwerpers.

"De toegenomen maatschappelijke aandacht en de logische reflex om meer uit te leggen, hebben erin geresulteerd dat het jaarverslag bij veel pensioenfondsen inmiddels een omvangrijk boekwerk is geworden. Dat komt de leesbaarheid en toegankelijkheid echter niet ten goede", aldus Smit en Kevelam.

Volgens hen zijn er echter binnen de huidige regels genoeg mogelijkheden om de omvang te verminderen en de kwaliteit van de jaarverslagen te verbeteren. Mogelijkheden daartoe zijn een goede management summary, effectieve toepassing van het materialiteitsbeginsel, het vermijden van gemeenplaatsen en het specifieke, begrijpelijke taal, en duidelijke, informatieve grafieken en tabellen, zoals infographics.

Bron: Cmweb.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.