Nieuws

Minister Blok na pilot: woningcorporaties gaan door met SBR

Op 31 augustus vond een slotbijeenkomst plaats van de succesvol verlopen pilot waarbij woningcorporaties met behulp van SBR (Standard Business Reporting) hun jaarverslag digitaal aanleverden aan CorpoData.

Tijdens de pilot is tevens een Nederlandse primeur gerealiseerd. Voor het eerst is een digitaal jaarverslag met een digitale accountantsverklaring aangeleverd. De accountantsverklaring werd hierbij voorzien van een digitale handtekening door de controlerend accountant.

Tijdens de bijeenkomst sprak de minister in het bijzijn van bij de pilot betrokken corporaties, accountants en softwareleveranciers lovende woorden over SBR. De SBR-methode draagt bij aan een betere verantwoording, waarbij transparant is hoe het jaarverslag tot stand komt. Het zorgt tevens voor betere kennis en informatie, zodat woningcorporaties op basis van dezelfde gegevens van elkaar kunnen leren en kunnen vergelijken. Het gebruik van SBR leidt tot lagere lasten, waarbij de huidige zeer arbeidsintensieve werkwijze kan worden verlaten.

Tijdens de bijeenkomst werd aangegeven dat BZK doorgaat op de ingeslagen weg en dat het de ambitie is de aanlevering van dVi en dPi-informatie met behulp van SBR mogelijk te maken. Er volgt nu een evaluatie van de pilot en op basis daarvan wordt met betrokken partijen een aanpak opgesteld voor de toekomst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.