Nieuws

Britse accountants krijgen te maken met strenger belastingregime

Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf 1 januari 2017 accountants en adviseurs die klanten helpen bij het ontwijken van belasting strenger straffen.

Accountants, bankiers, advocaten en andere adviseurs die op welke manier dan ook een rol spelen bij het faciliteren van belastingontwijking kunnen vanaf 1 januari voor het eerst civielrechtelijke sancties tegemoet zien. De boetes bedragen tot honderd procent van de ontweken belasting of drieduizend pond; het hoogste bedrag geldt. Verder worden de namen van de schuldigen op een openbare lijst gezet.

"De maatregelen die we introduceren om belastingontwijking tegen te gaan moeten een gelijk speelveld creëren voor de overgrote meerderheid van mensen en bedrijven die wel eerlijk zijn en hun belasting betalen", aldus Jane Ellison, de Financial Secretary to the Treasury.

Naast de nieuwe boetes wordt het ook mogelijk om een bedrijf verantwoordelijk te houden voor werknemers of derden die namens dat bedrijf belastingontwijking faciliteren. Tot voor kort kon dit alleen als er bewijs was dat het bestuur van een bedrijf op de hoogte was van de belastingontwijking.

De Britse regering onderzoekt momenteel ook nog de mogelijkheid voor het instellen van een meldplicht voor complexe financiële constructies, zoals het opzetten van offshore holdings en brievenbusfirma's.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.